Ingvar Johan Pedersen

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

June 29, 1923

Date of death

November 14, 1940Årsak: War-related shipwreck

Parents

Jacob Augustin Pedersen, f. 1887 s. st., og Inga f. Nilsen, f. 1889 i Randesund

Gender

Male

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Høvåg

Place of living

Omland, Høivang, Kristiansund

County

Vest-Agder

Maritime inquiries 1940 - 1945

Other

 • Participant in WW2
 • Londonregisteret:

  Registernummer under krigen: London: 2719.

  Våre Falne:
  INGVAR JOHAN PEDERSEN
  FØDT: 27.06.1923 FØDESTED: Høvåg DØD: 14.11.1940 DØDSÅRSAK: Torpedert av tysk ubåt STED/SKIP: MT Havbør
  PEDERSEN, INGVAR JOHAN, sjømann, Høvåg. Født 27. juni 1923 i Høvåg, s. av Jacob Augustin Pedersen, f. 1887 s. st., og Inga f. Nilsen, f. 1889 i Randesund. Var lettmatros på m/t Havbør, og omkom 14. november 1940 da skipet ble torpedert mellom Cape Town og Freetown. Mannskapet på «Havbør» holdt på med å redde mannskapet på et annet torpedert skip.

  Havbør var på reise fra Abadan til Storbritannia via Freetown med 11.500 tonn råolje.Ble 14. november 1940 torpedert av tysk U65 i posisjon 0424N og 1346W, ca 300 n. mil fra Freetown, mens skipet hadde stoppet opp for å ta opp overlevende fra et torpedert britisk skip. Da livbåten kom langs siden igjen, fullastet med folk, traff torpedoen Havbør. Flesteparten av Havbørs besetning befant seg akterut da torpedoen traff akterskipet. Tankdekket sto øyeblikkelig i flammer som spredte seg ut over sjøen. Tre nordmenn og to dansker hoppet til sjøs og klarte å ta seg fram til en av flåtene. De fem drev for vær og vind, og en dansk motormann døde. Først ni døgn etter torpederingen ble de funnet og brakt inn til Freetown. 29 mann , hvorav 20 nordmenn, omkom under torpederingen og i den påfølgende oljebrannen.

  Klippet fra boken "SEILAS FOR FRIHET" utgitt av Fædrelandsvennen i Kristiansand .

  Ingvar Johan Pedersen, født i Høvåg 27.6.1923. Han var lettmatros med Oslo tankeren "Havbør" på 13000 tonn som seilte i alliert fart.  I november 1940 var "Havbør" underveis fra Abadan til England med oljelast. Skipet gikk alene og ruten var lagt rundt Syd-Afrika. Da "Havbør " var nådd fram til området utenfor Freetown, kom de over mannskapet til et torpedert britisk skip som drev rundt på flåter og en livbåt. De var blitt senket samme dag og satt nå med forventningsfulle øyne og så at "Havbør" nærmet seg.

  Det var forbundet med stor risiko å stoppe for passerende skip, og strengt tatt ikke lovlig heller. Men menneskelige følelser går ofte på tvers  av militære instrukser. Så også i dette tilfelle. "Havbør" stopper opp og tar til med redningsarbeidet. Den første livbåtlasten med reddede hadde  nettopp lagt til skutesiden da en torpedo braket inn ved siden av dem. En del av folkene på "Havbør" var naturlig nok samlet akkurat der for å hjelpe de reddede ombord. I eksplosjonen og oljebrannen som oppstod omkom 29 av "Havbør"s besetning pluss de som var reddet i livbåten.

  Tre nordmenn og to dansker hoppet over bord og klarte å svømme til en av flåtene fra det britiske skipet. Etter et par dager døde den ene av danskene av de stygge forbrenningene han hadde fått. De andre fire ble reddet etter ni døgn på flåten. I den flokken som mistet livet ved "Havbør"s tragiske undergang var også den 17 årige lettmatrosen fra Høvåg, Ingvar Johan Pedersen.

  Sources

  RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0091

  VG Våre Falne