Johannes Ragnar Bauge

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

April 27, 1922

Date of death

2005

Parents

Ragnhild Lydersen, Hesteleite 5, Haugesund

Gender

Male

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Haugesund

County

Rogaland

Maritime inquiries 1940 - 1945

Other

 • Participant in WW2
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 11165, NY 21449.

  Brev skrevet av Bauge til Direktoratet for sjømenn 14. november 1972:
  "M/T "NYHOLT ble torpedert natten mellom 16-17 januar i nord-atlanteren. Etter nesten 10 døgn i livbåt ble vi tatt opp av en kanadisk destroyer og ført til Halifax [... .] P.g.a. den prekære mangel av telegrafister til å bemanne den norske handelsflåte ble jeg beordret til Toronto, Canada hvor jeg tok telegrafistskolen i Nortraships regi, men innrulert i det kgl. norske flyvåpen i skoletiden. Skoletiden var fra 1.8-42 til 14.5-43, hvoretter jeg ble sendt til Halifax og demitert ved det norske konsulat. Fra 1/6-43 til jeg mønstret på "/S "LYNGHAUG" den [10]/7-43 var jeg i Poolet". [...]

  Var mannskap om bord på Lynghaug som ble senket som bølgebryter utenfor Arromanches i forbindelse med den allierte invasjonen i Normandie. (Lynghaug var tilsluttet Operasjon "Goosberry" som omfattet ca. 60 avriggede handelsskip)

  "To år senere var halve mannskapet drept", Leif M. Bjørkelund, Haugesunds Avis:

  "Johannes Bauge (1922–2005) erindrer fra sitt opphold i Canada:

  – Jeg var en av de 19 som overlevde krigsforliset [17] januar. I Halifax, ble vi alle innlagt på sykehus. Jeg ble liggende i nærmere to måneder for behandling av frostskade på hendene, men var heldig og unngikk amputasjon.

  Flere av de overlevende ble liggende på sykehus et par år og flere måtte gjennomgå amputasjoner. 2. styrmannen fikk amputert begge bena, mens 1. styrmannen måtte ta tærne. Etter halvannen måned på sykehus i Halifax ble Bauge sammen med sju-åtte mann fra «Nyholt» sendt til King's Hill i Chester som var et norsk rekreasjonshjem i Canada under krigen. Her ble Bauge værende fram til juni samme år, men han følte seg fremdeles ikke frisk nok til å dra til sjøs og søkte seg inn på radioskolen i «Little Norway» i Toronto".

  Sources

  RA/S-3545/G/Gg

  "To år senere var halve mannskapet drept", Leif M. Bjørkelund, Haugesunds Avis, 24. februar 2017: https://www.h-avis.no/historie/krigsseiler/nyheter/to-ar-senere-var-halve-mannskapet-drept/f/5-62-380152