Josef Julius Langballe

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

September 12, 1904

Date of death

July 4, 1953

Parents

Jens Julius Langballe og. h. Josefine Otelie

Records

Hovedrulle Nr. 4520

Gender

Male

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Dypvåg

Place of living

Borøya, Dypvåg

County

Aust-Agder

Maritime inquiries 1940 - 1945

Other

 • Participant in WW2
 • Ex gratia-arkivet:

  Registreringsnummer under krigen: London 1277, New York 14656.

  Gift med (jf. London-kort): Anny Langballe, Tvedestrand.

   Josef Julius Langballe, var født Langballe Jensen, men skiftet i ung alder etternavn til Langballe.

   Til sjøs 1921 med d.s. "HAVFRU" av Kristiania, tilh. Helmer Staubo & Co. Kristiania. 

  I fangenskap etter at "AUST" ble kapret. Mannskapet ble overført til forsyningsskipet REGENSBURG den 5. mai 1942 og ankom til Yokohama den 6. juli 1942. Den 15. august 1942 ble Langballe sendt til Frankrike med blokadebrysteren DRESDEN og videresendt til Norge via Tyskland med ankomst til Oslo den 18. desember 1942.

  Andre kilder:

   Langballe mønstret på d.s. "AUST" i New York 11.05.1940 som kokk. Dette skipet ble kapret  og  senket i Syd-Atlanteren 03.04.1942 av tysk hjelpekrysser "THOR". Hele besetningen ble  overført til "THOR" og "AUST" senket av explosiver plassert ombord. Senere på reisen mot Japan ble fangene overført til et annet tysk skip, "REGENTSBURG".  Med denne ankom de  Yokohama 12.juli 1942. Ca. 20.august ble 16 av mannskapet fra "AUST" sendt med det  tyske skip "DRESDEN" for Europa. Langballe var med dette skipet. De øvrige norske ble  senere sendt mot Europa med tyske  skip "REGENTSBURG" og "RAMSES".

   "DRESDEN" ankom Bordeaux 2.november 1942 og de norske ble holdt ombord under strengt vakthold 
   til det var bestemt hva som skulle gjøres med fangene. Etter noen uker ble de informert at  de norske fangene skulle sendes til Norge. Etter enda mere venting ble de sendt til  Wilhelmshaven, deretter til Berlin og Hamburg og så til København, hele tiden under strengt vakthold. Videre med ferje til Malmø og tog videre til Oslo, hvor de ankom sent om kvelden den 18.desember. Her ble de innkvartert på hotel og neste morgen ble de utstyrt med reisedokumenter og fikk frihet til å reise hjem.

  Fru Anny Langballe, kona til Josef Julius Langballe, hadde allerede i juli fått beskjed fra Røde Kors at hennes mann var død, den 14.desember fikk hun Røde Kors telegram fra  Berlin om at hennes mann ville bli hjemsendt samme dag.

  Tror også at de øvrige norske fra "AUST" ble hjemsendt til Norge etter at "REGENTSBURG" og
  "RAMSES" var ankommet Frankrike.

  Langballe døde allerede i 1953, 49 år gammel. 3 barn. 

  Se også:
   http://www.warsailors.com/singleships/aust.html 
   
   http://www.warsailors.com/raidervictims/thor.html

  Sources

  RA/S-3545/G/Gg