Olav Olsen

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

July 1, 1905

Date of death

April 9, 1940

Parents

Nils Albert Olsen, Bergine Olsen

Gender

Male

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Gamle Hellesund

Place of living

Høvåg

County

Aust-Agder

Enlistment district

Rank

Maskinist

Other

 • Participant in WW2
 • Etter han var konfirmert arbeidet han på et sykkelverksted i Kristiansand. Men han gikk snart til sjøs. Kom å hjem for å utdanne seg som maskinist. Han tok sin verkstedtid ved Marinens verft på Horten. Her tok han da 3.maskinisteksamen i 1929. Siden var han ute og seilte med forskjellige båter i flere år. I 1936 giftet han seg med Alfhild Tønnessen, Brekkestø. Han tok 2.maskinisteksamen i 1939 og ble i 1940 innkalt til marinen. Her tjenestegjorde han om bord på panserskipet "Norge".Han var fremdeles ombord på "Norge" den 9.april 1940.

  Der på Narvik havn ofret Olaf Olsen sammen med så mange staute norske sjømenn livet  for fedrelandet.

  Han etterlot  en kone og en sønn på 3 år. Olaf Olsen, maskinist, hjemsted Høvåg, født 1.7.1905. Gift i 1936 med Alfhild Tønnesen. Ekteparet hadde et barn.

  Siste er utdrag : Klippet fra boken "SEILAS FOR FRIHET" utgitt av Fædrelandsvennen i Kristiansand .

  Olav Olsen mistet livet da panserskipet "Norge" ble senket på Narvik havn, under den tyske invasjonen 9.april 1940. "Norge" hadde åpnet ild mot tyske jagere som kom inn fjorden, ble så rammet av tre torpedoer, veltet over og sank på få sekunder. 100 mann av besetningen omkom.  

  Utmerkelser tildelt Olaf Olsen Post Mortem:

  Deltakermedaljen under felttoget i Norge 1940.

  Krigsmedaljen.

  En Lillesander som var ombord på skipet "Cate B " av Farsund som lå å ventet på last ved siden av "Eidsvold og "Norge"var vitne til krigshandlingene som førte til Panserskipet KNM "Norge" og Panserskipet KNM "Eidsvold"s dramatiske forlis , han skriver i sin dagbok :

  Straks etter forannevnte varsel, kom også tyske krigsskip inn i havnen. Det var nå frisk NV. kuling med tette snøbyger. " Norge " lå nå ca. 50 m på vår S.B. side, og løste straks skudd mot tyskerne. Jeg hadde tørnet inn da og lå i koia i bare pyjamas. Hoppet straks i buksene og kastet en frakk over meg. " Norge " skjøt nå i ett vekk og ble heftig besvart av tyskerne, som nå skjøt ut først en torpedo etter " Norge ". Denne passerte ca. 3 m foran vår baug og ut fjorden i  rasende fart, og med en summende hissig lyd. Like etter kom en til, også denne uten å treffe, da de på " Norge " så den komme og bakket unna. Nå fulgte to til. Alle bommet og gikk ut fjorden. Der var nå kommet hele fire (4) tyske krigsskip på havnen, og fem (5)andre lå utenfor. Et av disse skjøt nå ut to torpedoer som passerte kloss i vår skuteside og fortsatte innover og traff " Norge " midtskips. " Norge " så den komme, men det gamle fartøyet var ikke manøverdyktig nok, og kunne ikke vike unna. Samme historie med " Eidsvold ", som lå like utenfor den indre havn. " Norge " hev seg B.B. over helt rundt med kjølen i været så propellene stod og svev i tynne luften. En forferdelig eksplosjon fulgte etter treffene , som rystet luften som et jordskjelv og alle tordenbyger til sammen.

  Jeg sprang straks opp til min livbåt, og på et øyeblikk lå den i vannet. Fikk med meg to av dekksfolkene samt to av fyrbøteren som var for hånden, likeledes byssegutten sprang i båten da han mente vi skulle ro i land. På ca. fire (4) minutter var vi nede hvor vi så " Norge " forsvant. Hadde frisk vind akter inn, og der møtte oss et syn som jeg aldri glemmer. Skrik og skrål og jammer rop i pine og dødskamp hvor du enn så hen. Dertil var det frisk N.V.vind med snøbyger og minus tre (3)grader i luften. Jeg dirigerte da livbåten hen til den nærmeste, og med forenede anstrengelser fikk vi han om bord. Veldig tung var han og få opp i den høye livbåten, gjennomvåt som han var. Måtte bare stuve han ned i bunne av  båten, og så av sted til neste..??