Johan Martin Aalen

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

September 26, 1925

Date of death

September 27, 1983

Parents

Ole Aalen og Astri f. Duås

Gender

Male

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Stavanger

Place of living

Sølvbjerggt. 8, Stavanger

County

Rogaland

Other

 • Participant in WW2
 • Privat arkiv:

  "Da jeg var 6 år gammel ble jeg anbragt på Vaisenhuset i Stavanger. Grunnen for dette vet jeg ikke, men mine foreldre bodde ikke sammen. Jeg var fremdeles på Vaisenhuset da tyskerne okkuperte landet i 1940. [...] Jeg reiste fra Hidle i desember 1941 i Stvgr [...].

  På Gandalen var jeg 1 måneds tid og tok da jobb på d/s "Felix", Jacobs Kjøde's rederi, Bergen. "Felix" var nettop komme fra Tyskland med en saltlast, som ble losset i Haugesund. Jeg var om bord på "Felix" ca. 3-4 mdr. Den gikk da på kysten hele tiden. Jeg ble mønstret av i Bergen efter at det hadde vært brann ombord og diverse andre uheld med båten, som mesteparten av den tiden jeg var ombord lå på verksted forskjellige steder. Efterpå var jeg byssegutt på "Tungenes" en månedstid, mens stuerten var syk. "Tungenes" gikk i kystrute Sandnes, Stavanger, Oslo. Fra "Tungenes" gikk jeg ombord i "KongSverre" som byssegutt. Den gikk i passasjerrute Bergen - Oslo. Jeg var ombord i den i ca. 4. mdr. Så gikk jeg ombord i "Henrik Wergeland", Nordenfjeldske, som lettmatros. Den gikk i lasterute mellom Tromsø og Oslo. Jeg gikk ombord i Stavanger.

  Efter ca. 5. mdr. gikk jeg fra borde i Trondheim, fordi båten da begynte å gå bare mellom Trondheim og Harstad. Jeg reiste til Bergen, hvor jeg fikk høre at de trengte mannskap ombord i "Finse", Johannesens rederi, Bergen, fordi flere av mannskapet var rømt i Sverige, som den nettop var kommet fra. Mannskapet snakket om at den skulde tilbake til Sverige og jeg tok hyre i håp om å kunne rømme til Sverige. Båten gikk til Ålesund etter å ha ligget i Bergen en stund fordi den manglet mannskap".

  Meldte seg deretter til tjeneste i den tyske krigsmarine.

  Sources

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter