Anker Emanuel Edlund

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

16. september 1908

Død

31. januar 1941Årsak: Krigsforlis

Foreldre

Inga Marie & Olaf Eriksen Edlund, Larvik

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Larvik

Bosted

Tønsberg

Relasjon til fylke

Vestfold

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:  

  Registreringsnummer under krigen: London 1309.

   Han tjenestegjorde i norske hæren i 1929.

  Våre falne:

  Gift 1940 i Trondheim med Elsa Fossum, f. 1909 i Oslo. Styrmanns-, skipper- og radioeksamen. Var 2. styrmann på m/s Austvard, og omkom 31. januar 1941 da skipet ble angrepet og senket av tyske fly vest av Donegalbukta, på reise fra Lourenço Marques til britisk havn.

  Minnehallen i Stavern skriver:

  M/S AUSTVARD var på reise fra Lourenzo Marques til Immingham med jernmalm. 30. januar 1941 ble hun i posisjon 5415 N og 1400 W , ca 130 n. mil vest av Irland, angrepet av tysk fly. To bomber traff i babord vannlinje og tre på båt dekket. AUSTVARD sank i løpet av sju minutter. En ramponert livbåt med 16 mann kom klar av skipet før det sank, mens 12 mann ble dratt med under. Bare seks av dem kom opp igjen og klarte å komme seg opp på en flåte. Man klarte å reparere livbåten så mye at den kunne bære åtte mann. Livbåten tok på slep to flåter med folk på. Men været var dårlig, og man måtte la de to flåtene gå. Flere om bord i livbåten var i kritisk forfatning. 4. februar kom livbåten med to døde om bord inn til Dingle i Irland. De seks om bord ble brakt til sykehus, og her døde en av dem. De to flåtene ble aldri funnet. 18 nordmenn, tre briter, en finne og en estlender omkom.

   

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  VG Våre falne