Ole Mathias (Vorpbukt) Sivertsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

16. juni 1914

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Bremsnes, Kristiansund

Bosted

Veiholmen, Kristiansund

Relasjon til fylke

RogalandMøre og Romsdal

Har stillinger

Væpningsoffiser

Kjente utdannelser

Styrmannskole (r)
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 1507. NY. 20372.

  Gift med (jf. Londonkort): Judith Sivertsen.

  Overført til Kongelig Norske Marine 14.11.1943.  Inspeksjons- og Vepningsoffiserer i havnebyene og på norske handelsskip under den annen verdenskrig 1940-1945.

  L. nr. 106.

  Han var 1. styrmann ombord på DS BERTO av Oslo hvor han blandt annet skrev denne rapport:  

  DS BERTO ankom til Bone, Nord-Afrika i midten av november 1942. Skipet var bevepnet med 1 stk. 3" kanon, 2 stk. Oerlikon, 4 små maskingevær samt PAC raketter. Man hadde ombord 2 norske skyttere utdannet i Dumbarton og 4 engelske, samt skipets besetning som var trenet opp til bruk ved skytset. Like etter at skipet var fortøyet langs kaien i Bone gikk flyalarmen, og alle mann inntok sine plasser ved skytset og gikk til angrep på de fientlige fly som var rett over havnen og slapp bomber. Da det første angrepet var drevet bort, viste deg en ny formasjon på 11 stykker Junker bombefly som kom mot byen, og herunder viste skytter nr. 61 Johannes Hansen, som forøvrig var kanonkommandør, en enestående kaldblodighet og beregning. Alle var ivrige etter å få åpnet ild, men han gav ordre om å vente, og da han syntes at formasjonen var på passelig avstand, gav han ordre til fyr. Granatene eksploderte midt mellom flyene. To falt ned og resten brøt angrepet og forsvant. Det var senere flyangrep ustanselig i 3 døgn, og kanonmannskapet viste en enestående utholdenhet og kampiver. Det ble under angrepene sett flere fly som falt ned, men da flere skip skjøt samtidig er det vanskelig å bestemme hvem som traff".

  Samme skip reddet også alle mann fra DS NIDARHOLM av Oslo, som ble torpedert i Atlanteren på vei til Liverpool med stykkgods fra Tampa den 12. februar 1940. 

  Sivertsen meldte seg til marinen og ble utdannet til inspeksjons- og vepningsoffiser ved Sjøforsvarets Skytteravdeling for Handelsflåten.

  Etter endt utdannelse gjorde han tjeneste på:

  MT SOMMERSTAD
  MS ROSEVILLE
  MT NEW ZEALAND

   

  DS BERTO ble senket den 12. desember 1942 da italienske froskemenn klarte å feste sprengladning på skipet mens det lå for anker utenfor Algerie.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Nortashipsflåtens skyttere 1941-1946.