Halvor Bertinius Flaatlien

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

12. februar 1914

Død

12. februar 1941Årsak: Krigsforlis

Foreldre

Andreas Flaatlien,f.1876,d.1926,og Birgit,født Stavsholt,f.1887 i BØ

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Solum

Bosted

Solum

Relasjon til fylke

Telemark

Flåtetilhørighet

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Londonregisteret:

  Registernummer under krigen: London 1603.

  Fra Våre Falne.

  Båtsmann Halvor Bertinius Flaatlien, Solum.

  Omkom 12.februar 1941 da M/S BORGESTAD sank etter å ha tatt opp kampen med tysk panserkrysser ADMIRAL HIPPER for å beskytte de andre skipene i konvoien.

  Broren Ansgar Johan omkom 5.desember 1940 med D/S SKRIM

  Minnehallen i Stavern og andre kilder skriver:

  M/S BORGESTAD var på reise fra Freetown til Storbritannia lastet med bomull. Skipet var konvoileder, og konvoien ble angrepet av den tyske panserkrysseren Admiral Hipper 12. februar 1941 i posisjon 37.12 N og 21.20 W. Om bord i BORGESTAD oppfattet man straks situasjonen, og BORGESTAD tok opp kampen med sin ene kanon og styrte ned mot ADMIRAL HIPPER. Panserkrysseren tok i bruk alt den hadde av skyts, og på grunn av BORGESTADs heltemodige innsats måtte den oppgi angrep på resten av konvoien. BORGESTADs manøvre førte til at de resterende skip i konvoien, til sammen 12, klarte å unnslippe. BORGESTAD ble til slutt skutt i senk og gikk rett ned. Alle om bord, 30 mann og en kvinne, omkom. I Brassey's Naval Journal for 1945 står følgende om BORGESTAD: "Historien om det norske lasteskipet BORGESTAD er et epos som kan sammenliknes med det om Rawalpindi eller Jervis Bay. Skjønt hendelsen fant sted for tre år siden, ble det først nå (jan. 1945) gjort kjent at det vesle handelsskipet var leder av en konvoi i Syd-Atlanteren da man fikk se den tyske krysseren ADMIRAL HIPPER nærme seg. Med fullt overlegg ofret BORGESTAD seg for å gi andre skip en sjanse til flukt. Hun satte kurs rett mot det tyske krigsskipet, skjøt med sine lette kanoner helt til det siste og gikk ned med alle mann. Kapteinen, Lars Grotnæss ble posthumt tildelt Norges høyeste dekorasjon, "Krigskorset".

   

  Kilder

  RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0024

  Våre Falne

  "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren", redigert av Erik Gjems-Onstad, Oslo 1995, s. 197.