Lars Andersen Dahll-Larssøn

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

28. mars 1887

Død

30. mai 1956Årsak: Ukjent

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Arendal

Bosted

Torjusholm, Arendal

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 43812.

  Gift med (jf. London-kort): Elinore Dahl-Larssøn.

  Tatt til fange etter kapring av D/S GUDVANG og satt i tukthus, frigitt 14. april 1945.

  Privat arkiv:

  9. april 1940 var Dahll-Larssøn påmønstret D/S SOLGRY som 1. styrmann og lå i den svenske havnen Trelleborg. Skipet ble rekvirert av Nortraship og ble liggende uvirksomt i Sverige. Han var deretter påmønstret D/S GUDVANG som forsøkte å flykte fra Sverige (en av "Kvarstad"-båtene), men som ble senket og hele mannskapet havnet i tysk fangenskap.

  Kristen Taraldsen, Seilas for frihet:

  "I begynnelsen av 1943 ble Dahll-Larssøn og skipskameratene stilt for en særdomstol. Rettssakene ble ført dels i Rendsburg, dels i Sonnenburg. Dahll-Larssøn ble dømt til seks års tukthus. Dette ble begynnelsen på et to og et halvt år langt fangenskap som NN-fange [Nacht under Nebel] i forskjellige tyske konsentrasjonsleirer. Han satt i Mum, Rendsburg og Sachsenhausen. Våren og forsommeren 1944 slo tuberkulosen til, og bortimot halvparten av fangene i Sonnenburg ble rammet. [...] Han ble satt fri 8. mai 1945".

  "Dahll-Larssøn fortsatte å seile etter krigen. Den 28. august 1945 gikk han om bord i sitt gamle skip D/S SOLGRY som fører. Han mønstret av den 21. desember 1946 for å gå inn i pensjonistenes rekker.

  Lars Andersen Dahll-Larssøn døde den 30. mai 1956. Han ble stedt til den siste hvile på Færvik kirkegård".

  Kilder

  Privat arkiv avgitt til Stiftelsen Arkivet

  Kristen Taraldsen, Seilas for frihet

  RA/S-3545/G/Gg