Fritjof Sigvaldsen Remøe

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

4. juli 1921

Foreldre

Sara og Sigvald Remøe

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Herøy, Møre

Bosted

Remøy pr. Ålesund

Relasjon til fylke

Møre og Romsdal

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 33256, NY 29335.

  Skriv i forbindelse med utdeling av regjeringens minnemedalje:

  "I november 1940 dro Fritjof Remøe og 6 andre ungdommer fra hjemstedet Remøya til Island med fiskekutteren Brattholm I. Dette ble starten på hans liv på Atlanterhavet som varte hele krigen igjennom på ulike skip. Han opplevde å bli torpedert og måtte gå i livbåten. Når freden kom 8. mai 1945 befant han seg i en konvoi mellom USA og England. Han kom endelig tilbake til foreldrene, via Australia et halvt år etter. De hadde hatt 6 barn ute i krigen – og alle kom hjem".

  Tidsskrift Krigsseileren 4/1999, s. 5-6:

  Se nettlenke i kildefelt for tilgang til PDF av blad med utfyllende historikk skrevet av Fritjof Remøe.

  Privat arkiv:

  På GC Brøvig fikk de fredsbudskapet. Fritjof Remøe beskriver det slik: "Under min siste tur fra USA til England med M/T G.C.Brøvig ble vi alle som kunne den 8. mai 1945 bedt om å møte på båtdekket. Der kunne kapteinen fortelle oss at krigen var slutt. Han takket oss på vegne av konge og regjering for innsatsen gjennom fem lange krigsår, og skjenket oss en dram cognac. Det var nok en del av oss som ble noe fuktige i øynene der og da, der vi sto og så utover Atlanterhavet hvor så mange skip var gått ned, og hvor så mange av våre yrkeskamerater var blitt igjen i bølgene. Blikket vendte seg mot øst hvor vi visste at vårt forgjettede fedreland lå bak horisonten. Nå skulle vi hjem! Det ble likevel ikke slik for alle; de eldste som hadde kone og barn som ventet hjemme måtte få fri først. Det ble ikke hjemreise før etter et år for oss yngre".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg/

  Skriv i forbindelse med utdeling av regjeringens minnemedalje ved krigsseilermonumentet på Bygdøynes 08.05.2015.

  https://www.krigsseilerregisteret.no/no/tidsskriftet-krigsseileren/361480/

  Privat arkiv avgitt til Stiftelsen Arkivet.