Egil Ragnar Egeberg

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

16. januar 1919

Død

27. september 1941Årsak: Krigsforlis

Foreldre

Aksel Torleif Egeberg, f. 1891 i Oslo, og Ragnhild Eline f. Pedersen, f. i Horten

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Oslo

Relasjon til fylke

Vestfold

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Kokk

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Londonregisteret:

  Registernummer under krigen: London 4666, NY 6820.

  Våre falne

  Var kokk på m/s Siremalm og omkom 27. september 1941 da skipet ble torpedert på vei fra Almeria til Barrow.

  HISTORIKK:
  v/H. Larsson-Fedde.

  23. mars 1941 ble D/S Siremalm torpedert og skadet av U-110 (Kapitänleutnant Frits-Julius Lemp).  D/S Siremalm var på reise fra Reykjavik til Halifax med lastet med stykkgods og post. Forlot Reykjavik 21. mars.  Fartøyet var armert med en 4" kanon og 3 maskingevær.  Kl. 04.27 i posisjon 60 35N 28 25W (rute AK 3162) ble skipet truffet av en ueksplodert torpedo på babord side.  Torpedoen forårsaket et hull i nærheten av kjelerommet. Skipet hadde blitt observert av u-båten kl.12.00 dagen i forveien men mistet kontakten midlertidig fordi et fly hadde tvunget den til å dykke. Etter å ha observert skipet igjen traff ikke den bakre torpedoen, og 3 minutter senere sviktet også baugtorpedoen. Lemp besluttes da å angripe fartøyet med kanonen 15 minutter senere.  Men løpet på dekkskanonen eksploderte ved første skudd fordi kanomannskapet hadde glemt å fjerne vannpluggen i løpet. U-båten skjøt bare med 37mm og 20mm antiluftskyts, og fikk to treff i babord skuteside. D/S Siremalm unnslapp ved å kjøre full fart i sikk sakk kurs. Telegrafisten sendte ut SOS signal (angrepet av u-båt) men fikk ikke noe svar selv om meldingen ble sendt 3 ganger.

  Mannskapet på D/S Siremalm bemannet kanonen med skjøt ikke fordi de fryktet at dette ville røpe deres posisjon. 

  Når U-110 forsøkte å jakte på D/S Siremalm begynte plutselig u-båten å dykke så den måtte stoppe. Ved undersøkelse av dekket viste det seg at splinter fra det eksploderte kanonløpet hadde ødelagt noen rørledninger som førte til den utilsiktede dykkingen og u-båten måtte avbryte sitt patruljeoppdrag.

  Kapteinen på "Siremalm" meldte at det siste han så fra u-båten var 2 røde lys.

  "Siremalm" fortsatte reisen og kom fram til Halifax uten flere uhell.

  I juni 1941 var D/S Siremalm i konvoi SC 33 lastet med stål og tømmer for London.

  Høsten 1941 bestemte Hitler at tyske u-båter skulle utplasseres i Middelhavet i den hensikt å hjelpe med å beskytte konvoiene som fraktet forsyninger for det tyske Afrika-korpset som avanserte mot Egypt. En stor mengde skip ble frigitt og som en fordel for tyskerne hadde flere u-båter med hell kommet gjennom Gibraltar stredet.  Noe som gjorde passeringen av nord/syd konvoier mer farefullt for de allierte.  I tillegg rekognoserte tyske Focke-Wolfe bombefly og rekognoseringsfly vest av Gibraltar som senket skip og dirigerte u-båter mot målene.

  D/S Siremalm var i konvoi HG 73 som led store tap i slutten av september -41.  Konvoien ble først skygget av italienske u-båter som ikke gjorde noen skade. De ble senere lokalisert av tyske fly som rapporterte til u-båter i nærheten.

  D/S Siremalm hadde forlatt Gibraltar 17. september 1941 med en last på 4.000 tonn jernmalm fra Almeira bestemt for Barrow.  27. september ble D/S Siremalm torpedert av U-124 
  (Korvettenkapitän Johann Mohr) i posisjon 49.05N 20.10W (rute BE 1939) ca. 700 Nm vest av Bishop Rock. Hele mannskapet på 27 omkom.

  Minnehallen i Stavern skriver:

  D/S Siremalm var på reise i nord-sydgående atlanterhavskonvoi lastet med jernmalm. Ble 27.september 1941 torpedert av tysk U-124 (Korvettenkapitän Johann Mohr) i posisjon 4905N og 2010W. Fem torpedoer ble avfyrt mot skipet. Fire av dem traff og Siremalm sank umiddelbart. Ingen overlevende ble funnet. Det malmlastede skipet tok med seg 20 nordmenn, tre finner, en svenske og tre briter ned i dypet.

   

  Kilder

  RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0018

  http://www.vg.no/spesial/2015/vaare_falne/?personId=11798

  VG Våre falne