Jørgen Garmo

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

23. august 1887

Død

1. oktober 1943Årsak: Krigsforlis

Foreldre

Johannes & Anne Birgitte garmo

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Rissa

Bosted

Ørsta, Sunnmøre.

Relasjon til fylke

Sør-TrøndelagMøre og Romsdal

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 7902, NY 27156.

   Våre falne:

  Gift 1928 i Ørsta med Signe Kristine Pedersen, f. 1893. 1 barn. Styrmannsskole, skipperskole og fylkesskole. Seilte under hele forrige verdenskrig og var før og under siste krig i utenriksfart. Var 1. styrmann på d/s Storviken og omkom da skipet ble torpedert i Gulf of Aden 1, oktober 1943, på vei til Aden fra Lourenco Marques.

  Minnehallen i Stavern skriver:

  På reise fra Mombasa til Aden med kull. Storviken hadde en besetning på sju norske offiserer og 44 kinesere, samt fem britiske skyttere. 1. oktober 1943 ble hun torpedert av japansk ubåt I - 10, kommandørkaptein Tonozuka, i gulfen utenfor Aden i posisjon 1145 N og 4807 O. Storviken gikk ned på tre minutter, men kaptein Øistein Apold visste positivt at 42 mann var kommet fra borde i livbåt. Selv prøvde han sammen med fire mann å få ut giggen, men den kantret og ble tatt med ned av dragsuget. De måtte redde seg på vrakgodset. Ubåten kom opp langs siden av livbåten og tok 3. Styrmann Finn Kjellevik og en kineser som fanger. Deretter ga ubåten full fart, således at ubåtens propell knuste livbåten. En del av folkene ble drept og såret av propellen. Etter denne ugjerningen passerte ubåten over ulykkesstedet og praiet med sadistisk fryd de som lå i vannet. 19 mann berget seg senere på en flåte, der seks mann døde av utmattelse. Noe senere ble 17 mann tatt opp av britisk krigsfartøy og ført inn til Aden. 37 mann omkom. Kjellevik satt krigsfange i Japan til 1945. Kommandørkaptein Tonozuka var den samme som hadde utslettet alle overlevende på M/T Alcides og M/T Bramora med rifle- og kanonskudd etter torpedering kort tid i forveien.

   

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  VG Våre falne