Finn Trygve Stensvik

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

21. juli 1918

Foreldre

Ole Karlsen Stensvik

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Hvaler, Botnekilen

Relasjon til fylke

Østfold

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 25240, NY 30910

  Gift med (jf. London-kort): Klara Stensvik.

  Fra avisartikkel (ukjent avis), skrevet av Boe Johannes Hermansen:

  "Han reiste til sjøs første gang 16 år gammel. - Jeg fikk hyre som dekksgutt på D/S Dagø. Det var en båt på 1200 tonn som var bygd på FMV, og tilhørte John P. Pedersens & Sønns rederi. Skipet gikk i fart på USAs og Canadas østkyst, men det ble solgt til Finland i 1935. Han legger til: - Det var vanskelig å få jobb. Jeg drev med fiske og noe veiarbeid, men i 1936 fikk jeg hyre på tankbåten Velma, i Halfdan Ditlev-Simonsens rederi. Jeg har aldri blitt så glad noen gang, da jeg fikk denne jobben. I 16-17 måneder seilte vi på USAs vestkyst og Chile.

  Senere fikk han hyre på tankbåten Vera, i samme rederi, før han gjorde tjeneste i marinen, som vernepliktig. Det var i årene 1938-39. Deretter fikk han arbeid på Vinni, som gikk på østkysten av USA og Japan. Det ble også en tur fra Japan til New York og senere seilte han i Stillehavet, til New Zealand. - Selv om det var krig, var det et rolig område. Men 7. desember 1940 om kvelden ble vi okkupert av en tysk båt. Etter at vi hadde forlatt båten og rodd et stykke fra, sprengte tyskerne Vinni. Men ingen ble skadet. [...]

  Etter hvert kom Finn til Australia, og fikk jobb om bord i Vito, søsterskipet til Vinni. Senere var han om bord i Fingal, under norsk flagg, før han ble ansatt i en amerikansk tankbåt, som gikk med bensin til Australia, inntil krigen var over. Under krigen tok [Stensvik] styrmannsskole i Australia".

  Privat arkiv:

  Stensvik født og oppvokst på Stensvik. Gikk på Kile skole.

  Reiste til sjøs sept.-34, var dekksgutt på D/S DAGØ i 14 mnd., I 1936 på M/T VELMA som jungmann og deretter lettmatros på samme båt. Var deretter i marinen fra høsten - 38 i 8 mnd.

  Se "dokumenter" for utfyllende mønstringsliste og en konsis historikk. Her er dokumentert minst 326 måneder fartstid frem til Stensvik ble pensjonert 61 år gammel i 1979.

  Se også "dokumenter" for brev fra Stensvik ombord på M/T CHINA i Balboa 21. november 1945.

  Kilder

  Sjøforklaringer fra 2. verdenskrig.

  Privat arkiv avgitt til Stiftelsen Arkivet.

  RA/S-3545/G/Gg