Simon Godfred Briseid

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

10. april 1904

Død

2002

Foreldre

Lovise og Teodor Briseid

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Feda

Bosted

Feda

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Kokk / Stuert

Kjente utdannelser

Stuertskole

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 11819, NY 24064.

  Gift med Nikola Briseid.

  Privat arkiv (historikk av familie):

  "Simon Godfred Briseid var født på Feda 10-4-1904 av foreldre Lovise og Teodor Briseid. Da han var 12 år gammel satt han på bakken på sin fars seilfartøy, og holdt utkikk etter miner. Han spøkte med å si at han hadde seilt i 2 verdenskriger! Han var gift med Nikola f. Sælør fra Farsund. Han gikk til sjøs i 1921 med Flekkefjordbåten «Alfred Nobel». Tok senere stuertskolen i Kristiansand i 1927.

  Da krigen brøt ut var han ombord på M/S Matros. Kort tid etter, mønstret han på M/T Østhav, hvor han var ca. 3 og et 1/2 år. Skipet gikk i begynnelsen av krigen mellom Australia, Indonesia og gulfen, senere i konvoifart på Atlanteren. I 1942 var de forsyningsskip for den engelske marinen, som gjorde invasjon på Madagaskar. Han fikk krigsmedaljen i New York [...] for dette.

  I begynnelsen av 1944 mønstret han på M/S Tarn. Den gikk fast mellom New York og Vest-Afrika.

  Han var ombord i den båten til sept. 1945, og kom til Norge med M/S Margrete Bakke i oktober 1945. Han reiste ikke mer til sjøs igjen, og hadde forskjellige jobber etter krigen, han var: kirketjener, graver, maler, bøkker, baker. Han døde i 2002. Etter krigen fikk han tildelt Frihetsmedalje og Deltakermedaljen. Han kom gjennom krigen uten helseproblemer".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

  RA/S-3545/G/Gi/L0004

  "I dag får Simon Briseid endelig kongens medalje", Agder Flekkefjords Tidende, Per Arne Rennestraum.