Trygve Møller

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

26. november 1901

Død

24. desember 1974

Foreldre

Anna og Helge Møller

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Bergen

Bosted

Vestre Torvgate 16, Bergen

Relasjon til fylke

Hordaland/Bergen

Annet

 • Deltok i 1. verdenskrig
 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 1729, NY 11020.

  Gift med Reidun Møller.

  Reiste til Norge som passasjer med D/S ASTREA 6. november 1945.

  Publikumshenvendelse (avisartikkel 31. desember 1974):

  "Kaptein Møller gikk til sjøs under den første verdenskrig 16 år gammel og etter å ha avlagt skipsførereksamen i 1922 begynte han i Det Bergenske Dampskibsselskab som 2. styrmann.

  Ved krigsutbruddet tjenestegjorde han som overstyrmann på rederiets skip "Brant County" i County Line mellom Canada og Nord-Europa. Herfra ble han av Nortraship beordret ombord i "Tore Jarl" som skipsfører, hvilket skip han førte resten av krigen uten avbrudd.

  Som fører av "Tore Jarl" tok han del i samtlige operasjoner i Middelhavet og kaptein Møllers skip var ett av få som klarte å bryte den tyske blokaden av Tobruk og brakte inn forsyninger til den australske garnisonen der.

  For øvrig var han med sitt skip transportør under hele felttoget i Nord-Afrika, ved invasjonen på Sicilia, Italia og senere i Ancio Beach Head landing.

  Da krigsoperasjonene i Middelhavet i det vesentlige var over ble m.s. "Tore Jarl" tatt bort herfra og overført til England. Skipet under kaptein Møllers ledelse ble så satt inn ved landgangen i Normandie og gikk i kontinuerlig fart mellom England og operasjonsområdene på den andre siden av Kanalen".

  Møller fortsatte som skipsfører i Det Bergenske Dampskipsselskap fram til han gikk av i 1964. Var kaptein på bl.a. m/s Vela, m/s Brandt County og fra 1957 til 1963 på t/s Leda. Var styremedlem i Bergen Skipperforening og Bergens representant i Norges Skipsførerforbund.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Publikumshenvendelse til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

  RA/S-3545/G/Gi/L0007