Tom Brynhildsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

15. mars 1917

Død

26. april 2002

Foreldre

Ole og Marie Brynhildsen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Skien

Bosted

Frithjof Nansens gate 6, Skien

Relasjon til fylke

Telemark

Har stillinger

Matros II. klasse (Marinen)U.m.m. (Utskrevet maskinmann)

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 12527, Ny 29196.

  Tom Brynhildsen ble beordret av norske myndigheter til å tjenestegjøre som elektriker ombord i ubåtene ULA og UTSIRA fra 16. september 1942 til 2. mai 1946.

  Sjøforsvarets londonarkiv:

  Antatt i Marinen: 16. september 1942, som: U.M.M.

  Sivil stilling: Elektriker.

  Sivil utdannelse: Teknisk aftenskole. 6 måneders fartstid som elektriker (svennebrev).

  Tidligere militærtjeneste: Under krigen i Norge i 1 måned.

  Beskikket eller vervet fra: 1. april 1944, matros 2. klasse, E.

  Militær spesialutdannelse eller kurser: 1. januar 1945, elektrikerkurs på H.M.S. "Ambrose".

  Dimittert fra Marinen: 2. mai 1946, Marinekommando Østlandet.

  "Vi er Fri! Skien i krigsårene 1940-1945", s. 220-222:

  Gjennom mer enn tre år tjenestegjorde han ombord i norske ubåter, dessuten ombord i norske forsyningsskip med krigsviktige laster over Atlanteren. Brynhildsen var elektriker av yrke - og det kom vel med i krigens dager.

  I mars 1941 befant Brynhildsen seg ombord i det 17.000 tonn store nybygde skipet BP Newton - ett av de ti norske skip som prøvde å komme fra svensk havn, Gøteborg, over til England. Bare to skip nådde engelsk havn, det ene var BP Newton. De andre åtte skipene ble senket av tyskerne. Denne tragiske saken er i krigshistorien kjent som kapitlet om Kvarstad-båtene.

  Brynhildsen skulle vært ombord i ubåten Uredd - men like før påmønstring fant legen ut av Skiensmannens mandler var såpass hovne at han måtte opereres omgående. Derfor ble han i land - kort etter gikk Uredd ned og alle ombord omkom ved et raid mot norskekysten.

  Han opplevde bombeangrep og mangt annet dramatisk - deriblant tøffe ubåtraids mot norskekysten i krigens siste år. Ved flere anledninger traff han kong Haakon på besøk ombord i norske skip mens de lå i engelske havner.

  For sin innsats ble Brynhildsen tildelt krigsmedaljen med stjerne, deltagermedaljen med rosett og dessuten flere allierte medaljer. Han deltok også i kampene i øvre Telemark våren 1940 og var med i det illegale arbeidet før han flyktet til Sverige omkring årsskiftet 1940/41.

  I syv år var Tom Brynhildsen engasjert som instruktør i forbindelse med oppbygningen av den etiopiske marinen. Dette skjedde fra tidsrommet sist i 1950-årene og til midt i 1960-årene. For sin innsats ble Brynhildsen tildelt utmerkelse av keiser Haile Selassie".

  Privat arkiv (Diplom for tjeneste i Hjemmestyrkene):

  "Tom Brynhildsen har tjenestegjort i Hjemmestyrkene i Nedre Telemark fra 1940 til 1942. Norge takker Deg for Din innsats i Frihetskampen". Diplom signert blant annet av distriktssjef for D 17, Arne Qvenild.

  Varden, 9. april 1990:

  "Da ryktene kom om at de foregikk kamper i Vinje, avtalte jeg med Rolf Jør Johansen om å bli med til Seljord. Han startet grytidlig om morgenen med bensintransport fra Gråtenmoen. Jeg hadde fått tak i fullt militært utstyr fra en som tidligere var på Heistadmoen, forteller Tom Brynhildsen fra Skien. Forøvrig velkjent idrettsmann i årene før krigen.

  - Min bror Alf kjørte meg til Gråtenmoen sent på kvelden. Endel kamerater var hjemme hos oss da jeg dro. De hjalp meg med å skjule militærutstyret under bilen. Tyskerne hadde vakter på broen over Klosterfossen og de kontrollerte bilene som passerte.

  - Da jeg kom frem til Rolf, var militærutstyret vekk. Det viste seg at utstyret hadde falt av i Turnhallbakken. Kameraten min, E. Folkestad, som var med meg den kvelden jeg dro, fant utstyret tidlig om morgenen neste dag.

  - Jeg kom meg oppover i Telemark og var med i Vinje. Der hørte jeg rykter om at trefninger var igang mot tyske soldater på Hovinheia - og jeg dro over for å bli med de norske styrkene der.

  - Da kampene tok slutt, gikk jeg fra Rjukan til Heddal. Vel fremme på Notodden traff jeg Rolf som var på ny tur. Det bar hjemover til Skien. Dagen etter dro jeg til Sverige for å bli med i Nord-Norge. Dette var min start på en lang krigstjeneste, forteller Tom Brynhildsen".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Sjøforsvarets londonarkiv ved Marinemuseet i Horten: P.4. kort 379-380.

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

  "Vi er Fri! Skien i krigsårene 1940-1945", red. komite: Ronald Haakonsen, Ragnar Olsen, Aksel Østensen og Ingvald Grimersen. Utgitt av Skien historielag, 1995.

  Varden, 9. april 1990