Rudolf Victor Jacobsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

30. april 1906

Foreldre

Far: H.J. Jacobsen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Bodø

Bosted

Farsund

Relasjon til fylke

Vest-AgderNordland

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Har seilt for rederi

Medlem av sjømannsforening

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 6388, NY 5750 .

  Sjømann var ombord på "Erling Brøvig" selv mens skipet ikke var i drift etter torpedering i 1944. (I sjøforklaring er navnet Rud. V. Jacobsen).

  Norges Skipsførere: 
  Reiste til sjøs 1926 med dampskipet "Ciss" av Farsund, tilhørende Th.Brøvig. Styrm. eks. 1930 og skipsf. eks. 1932 i Farsund. Styrmann med dampskipene "Dea", "Ciss" og M/T "Erling Brøvig". Ble i 1935 fører av D/S "Ciss" av Farsund. Var fører av M/T "Erling Brøvig" og lastet i Palembang. Ble bombet av japanske fly i Javasjøen fredag 13. februar 1942. Det ble brann ombord og stor skade i maskinrommet. Tok skipet inn til Batavia for nødror. Losset lasten og mannskapet, utbedret skaden på damp og styreledning tilstrekkelig for å gå til Colombo. Ble der beordret til Trincomali, Ceylon for å laste for W. Australia, hvor de ankom ultimo mars. Reparerte i 6 mnd. i Freemantle og bunkret i samme tidsrom flere ganger RMS "Queen Mary", "Queen Elisabeth", "Ile D'France" samt en mengde allierte marinefartøyer i Gage Roads og Freemantle. Kom i fart igjen primo november 1942. Seilte på østen til skipet den 24. februar 1944 ble torpedert i Det Indiske hav og nesten brakk i to midtskips. Ble tatt inn til Aden av taubåter. Fikk med assistanse av oljelekter losset den gjenværende last og rettet skipet opp. Gikk i september 1944 for egen maskin og assistanse av en taubåt til Masawa, Eritrea hvor skipet ble opplagt til krigens slutt. Det ble da bestemt at skipet skulle repareres i Genova. Gikk fra Masawa med assistanse av 2 taubåter. Ett døgn ute i Rødehavet brakk skipet helt av midtskips. Taubåtene tok forskipet i slep. De skiftet over til akterskipet som gikk for egen maskinkraft helt frem til Genova, med unntagelse av passasjen gjennom Suez kanalen, hvor taubåter assisterte. Sluttet på sjøen i 1947. Har senere hatt tilsyn med Brøvig's nybygg. Fra november 1950 ansatt som skipsinspektør. Krigsmedaljen, St.OLavs medaljen med ekegren.
  Gift. 3 barn.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg
  Norges skipsførere.
  "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren", redigert av Erik Gjems-Onstad, Oslo 1995, s. 198.

  RA/S-3545/G/Gi/L0006