Johannes Ragnar Bauge

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

27. april 1922

Død

2005

Foreldre

Ragnhild Lydersen, Hesteleite 5, Haugesund

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Haugesund

Relasjon til fylke

Rogaland

Har stillinger

1. Telegrafist / Sekretær

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 11165, NY 21449.

  Brev skrevet av Bauge til Direktoratet for sjømenn 14. november 1972:
  "M/T "NYHOLT ble torpedert natten mellom 16-17 januar i nord-atlanteren. Etter nesten 10 døgn i livbåt ble vi tatt opp av en kanadisk destroyer og ført til Halifax [... .] P.g.a. den prekære mangel av telegrafister til å bemanne den norske handelsflåte ble jeg beordret til Toronto, Canada hvor jeg tok telegrafistskolen i Nortraships regi, men innrulert i det kgl. norske flyvåpen i skoletiden. Skoletiden var fra 1.8-42 til 14.5-43, hvoretter jeg ble sendt til Halifax og demitert ved det norske konsulat. Fra 1/6-43 til jeg mønstret på "/S "LYNGHAUG" den [10]/7-43 var jeg i Poolet". [...]

  Var mannskap om bord på Lynghaug som ble senket som bølgebryter utenfor Arromanches i forbindelse med den allierte invasjonen i Normandie. (Lynghaug var tilsluttet Operasjon "Goosberry" som omfattet ca. 60 avriggede handelsskip)

  "To år senere var halve mannskapet drept", Leif M. Bjørkelund, Haugesunds Avis:

  "Johannes Bauge (1922–2005) erindrer fra sitt opphold i Canada:

  – Jeg var en av de 19 som overlevde krigsforliset [17] januar. I Halifax, ble vi alle innlagt på sykehus. Jeg ble liggende i nærmere to måneder for behandling av frostskade på hendene, men var heldig og unngikk amputasjon.

  Flere av de overlevende ble liggende på sykehus et par år og flere måtte gjennomgå amputasjoner. 2. styrmannen fikk amputert begge bena, mens 1. styrmannen måtte ta tærne. Etter halvannen måned på sykehus i Halifax ble Bauge sammen med sju-åtte mann fra «Nyholt» sendt til King's Hill i Chester som var et norsk rekreasjonshjem i Canada under krigen. Her ble Bauge værende fram til juni samme år, men han følte seg fremdeles ikke frisk nok til å dra til sjøs og søkte seg inn på radioskolen i «Little Norway» i Toronto".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  "To år senere var halve mannskapet drept", Leif M. Bjørkelund, Haugesunds Avis, 24. februar 2017: https://www.h-avis.no/historie/krigsseiler/nyheter/to-ar-senere-var-halve-mannskapet-drept/f/5-62-380152