Rolf Holmen Lein

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

13. mars 1922

Foreldre

Mor: Katinka Lein

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Berlevåg

Bosted

Berlevåg

Relasjon til fylke

Finnmark

Har stillinger

Lettmatros / Matros

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London nr. 16682, NY nr. 15651.

  Ingen opplysninger om mønstringer før påmønstring Nueva Andalucia 23. april 1940 i Port Arthur, men på Londonkortet står det at han var sjømann før krigen.

  Minnehallen i Stavern:

  M/T Vardefjell var på reise fra Clyde til Nord-Afrika lastet med olje. 13. desember 1942 brakk skipet i to. Forskipet drev av og forsvant med 12 mann, som alle omkom. 29 mann på akterskipet konstaterte at tverrskipsskottet aktenfor bruddstedet var tett, og at resten av MT. Vardefjell kunne manøvreres og seiles i havn ved forsiktig bruk av maskinen akterover. Det må karakteriseres som fremragende sjømannskap at det lyktes. Julaften 1942 så fiskere i Våg på Færøyene at et halvt tankskip kom seilende for egen maskin, og de assisterte det i havn. Sjøforklaringen konkluderte med at skipet hadde vært utsatt for altfor store påkjenninger der det hadde prøvd å henge med konvoien i det tunge været.

   

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Minnehallen i Stavern