Ludvig Elmer Larsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

21. april 1919

Død

27. november 1945

Foreldre

Tønnes Larsen, Union Whaling Station, West Blaff, Durban

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Lillesand

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Flåtetilhørighet

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

U.m.m. (Utskrevet maskinmann)

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Sjøforsvarets londonarkiv:

  Antatt i Marinen: 15.1.1944, som: U.M.M. Nummer: 9585.

  Sivil stilling: mekaniker.

  Tidligere militærtjeneste: Hæren i Skottland fra 5. mai 1942 til 15. januar 1944 som infanterist. 

   

  Klipp fra Lillesandsposten 19.juni 1945:

  Lillesandsgutter som marinegaster.

  Ludvik Larsen oppholdt seg i Syd Afrika da krigen brøt ut. Han meldte seg til styrkene der. Som soldat kom han nordover og var med på operasjonene langs middelhavskysten. En del av kompaniet hans ble landsatt i Tobruk og tatt til fange der. Selv slapp han heldig fra det ved at han like i forveien gikk sørover med Italienske fanger.  Ned i Syd Afrika igjen meldte han seg til de norske , og kom opp til England. Han kom inn i den norske hær, men det ble mest med manøver og trening. Turen gikk videre til Island, det lå en større avdeling i Akureyri. Island ha hatt en rivende utvikling under krigen, de utenlandske tropper har i antall vært like stor som den islandske. Det har betydd en voldsom trafikk og samtidig veldig etterspørsel av islandske varer, fisk, kjøtt osv. Dyrt har det vært  der oppe, men penger er også tjent. Jan Mayen har vært besatt av nordmenn og så ble Ludvig sendt opp dit. En øde trist plass, riktig en forvisningssituasjon. Men den var viktig for værvarslingen, og rapportene spilte  stor rolle for farten på Murmansk. Jan Mayen lå innenfor rekkevidde av de tyske bombeflyene fra norskekysten. Og fly var det nesten dagelig . Bombet gjorde de, husene ble ødelagt gang på gang. Men de satt opp nye etterpå. Ellers så var det ikke stor skade som ble gjort. Tyske fly ble skutt ned eller forsvant med en røyksky etter seg. Engang falt et stort fly ned på selve øya med flere offiserer om bord og diverse apparater som tydet på at tyskerne selv var interessert i værvarslingen derfra.

  Etter Jan Mayen oppholdet kom Ludvig Larsen inn i marinen, tjenestegjorde om bord i undervannsbåt med tokter på norskekysten. Blant annet var de inne i selve Haugesund havn.

  Kilder

  Sjøforsvarets londonarkiv ved Marinemuseet i Horten: P. 24. kort 344-345.

  Lillesandsposten 19.juni 1945.