Osvald Marinius Olsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

22. januar 1922

Død

7. juni 2005

Foreldre

Martin Olsen, Hølen pr Soner st.

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Hølen i Vestby, Østfold

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 23889, NY 4322.

  Til Norge 8. desember 1945 med "Bretagne"

  Privat arkiv:

  Osvald fortalte lite om sine opplevelser under andre verdenskrig, men sa til sin sønn Martin mange ganger at hvis han noen gang skulle skrive en bok om sine opplevelser under andre verdenskrig, skulle den hete «Fem år med utsvingte livbåter». Boken ble aldri til, men sønnen har imidlertid satt sammen et manuskript (med dokumentasjon) som gir god innsikt i faren sine år på sjøen under krigen.

  29. september 1937 troppet Osvald opp på Norges rederiforbund sitt mannskapskontor i Oslo og undertegnet hyrekontrakt, bare 15 år gammel. Han ville på sjøen, og fikk lov av familien om han hadde hyre på samme skip som sin onkel Trygve. Osvald mønstret på motorskip Ferncliff som messegutt, Trygve som matros. De seilte sammen for det meste langs kysten av Nord- og Sør-Amerika, Osvald gikk over til stillingen smører, men fra 1940 seilte Ferncliff mer internasjonalt. Osvald mønstret av Ferncliff i august 1940, delvis ettersom onkelen mente de burde skille lag for ikke å være på samme båt på grunn av faren for torpedering. Osvald var først på M/S Toledo, deretter på M/S Brand (Brand ble senere torpedert og senket av ubåt under konvoiering i 1943). Han opplevde at konvoien tilhørende De allierte, som Brand var i, ble angrepet av ubåter i januar 1942. Måneden etter mønstret han på motortanker Fjordaas som smører. Han mønstret av Fjordaas juni 1942; tre måneder senere ble skipet torpedert under konvoiering. Han mønstret deretter på M/T Egda, som nylig var reparert etter torpedering 6 måneder tidligere. August 1942-februar 1943 var Osvald på Egda og kjørte i konvoier over Atlanteren. Konvoiene kom ut for angrep hvor skip ble senket eller skadet. Fra februar til juni 1943 var Osvald på tidligere torpederte Fjordaas igjen, som motormann. Fjordaas kjørte i konvoi som opplevde ubåtangrep og skipstap. Osvald mønstret deretter på M/T Dageid, og var på skipet juni 1943-juni 1944. I januar 1944 var Dageid i en alvorlig kollisjon med tankskip Erinna i samme konvoi. I perioden juli 1944 til november 1945 mønstret han på 3 forskjellige skip som kjørte i konvoi. Julen 1945 var han kommet hjem igjen til Norge med M/S Bretagne. For sin tjeneste ble han tildelt Krigsmedaljen og Frihetsmedaljen. Osvald Marinius Olsen døde 7. juni 2005, 83 år gammel, og er gravlagt i Høvåg i Lillesand kommune.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter.