Odd Hatvik

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

31. januar 1925

Død

31. desember 1996

Foreldre

Marie og Anton Hatvik

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Melbu i Vesterålen

Bosted

Melbu i Vesterålen

Relasjon til fylke

Nordland

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 30161, NY 25925.

  Privat arkiv (informasjon fra familie):

  Odd Hatvik mønstret på D/S Nordland tilhørende Vesteraalens Dampskipsselskap etter endt folkeskole i 1939. Nordland var en kombinert passasjer- og godsbåt som gikk i kystfart mellom Trondheim og Hammerfest.

  I mai 1940 ble Nordland bombet av tyske fly i Saltenområdet. Den ble satt på land, raskt reparert og satt i fart igjen.

  26. desember 1941 ble Nordland stoppet av engelske krigsfartøy som satte prisemannskap ombord og førte skipet inn til Skjelfjord i Lofoten hvor flere allierte fartøy var samlet for å bli seilt over til England. Denne aksjonen ble av engelskmennene kalt «Operation Anklets», mens vi i Norge betegner aksjonen som «Det 2. Lofotraidet»

  27. desember forlot fartøyene Skjelfjorden. Nordland hadde en maskinskade og lite bunkers (kull) om bord og kunne derfor ikke bli med. Odd Hatvik fulgte derfor et annet fartøy over til England og meldte seg til tjeneste i Nortrashipflåten.

  Odd Hatvik fortsatte å seile i utenriksfart og kom ikke hjem før i juni 1951 da tankbåten han var påmønstret som matros, MT Beduin, A.O. Andersen rederi Oslo, ble omdirigert fra kurs mot svensk havn og til Oslo. Her ble han tatt av norske militære myndigheter og sendt til 18 måneders militærtjeneste i marinen.

  Etter militærtjenesten jobbet han en tid som maler, men konvoifarten hadde satt sine spor og på slutten av 50-tallet ble han uføretrygdet.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter