Helge A. Jomisko

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

6. april 1927

Død

2018

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Bosted

Golnes

Relasjon til fylke

Finnmark

Flåtetilhørighet

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Privat arkiv ("En sjøens hedersmann fyller 90 år 6. april 2017", av Otto H. Næsgård Andersen):

  På slutten av 2. verdenskrig, da Helge nettopp hadde fylt 18 år, mønstret han sammen med 9 andre ungdommer fra Vadsø-distriktet på det norske frakteskipet D/S ”Idefjord” i Kirkenes, fredag 13. april 1945. Like etter, den 22. april blir ”Idefjord” torpedert ved Kolakysten av den tyske ubåten U 997, med Oberleutnant Lehmann som sjef. ”Idefjord” synker ikke, mannskapet går i livbåtene, og blir tatt ombord i en russisk MTB, som frakter dem inn til Murmansk. Guttene blir tilbudt å reise hjem etter torpederingen, men alle 10 avslår tilbudet.

  Fra Murmansk ble Helge sammen med de øvrige Vadsø-guttene sendt med siste krigskonvoi til Skottland. Ved utløpet av Kolafjorden blir konvoien angrepet av flere tyske ubåter. Britiske HMS Goodall blir torpedert, 112 av besetningen omkommer.

  Skolegang og militærtjeneste:
  Høsten 1945 befinner tankeren seg i Melbourne, Australia. Helge tilbrakte 17 måneder om bord i «Kaia Knudsen» som maskinmannskap, før han mønstret av i New York og reiste til Oslo. Der begynner en ny tilværelse for Helge i et par år, nemlig aftenskole, samtidig som han tok den obligatoriske verkstedpraksis på dagtid. Deretter bar det til Tromsø, hvor han gikk på maskinistskoler og ble utdannet som maskinist. Men nå ventet militærtjeneste, og som maskinist på marinefartøy bar han nå distinksjonene som viste at han var kvartermester.

  Handelsflåten igjen: 
  Men noen militær karriere ønsket han ikke, Helge ville til sjøs igjen. Og han seilte og han seilte, år etter år, til sammen nærmere 40 år i Handelsflåten. På alle hav; tankbåter, kjemikalietankere og stykkgodsbåter. Han seilte for flere forskjellige rederier, men på slutten av sin maritime karriere var det hovedsakelig rederiet Stolt Nielsen. Han seilte under norsk flagg, så vel som under bekvemmelighetsflagg. Han gikk maskinistgradene i tur og orden, og sist, men ikke minst, så ble han maskinsjef, eller Chief, som stillingen til sjøs ble kalt.

  Iran – Irak – krigen på 1980-tallet:
  Igjen havner Helge i en krig og seiler i en krigssone. Han forteller ikke så mye om dette, ble aldri angrepet, men observerte mange båter som ble truffet av raketter og beskytninger.

  Kilder

  Privat arkiv avgitt til Stiftelsen Arkivet

  "En sjøens hedersmann fyller 90 år 6. april 2017. Historien om pensjonert maskinsjef og idrettsmann Helge Jomisko fra Golnes, som har opplevd både ubåtkrigen i 1945, og Irak – Iran – krigen på 1980-tallet, samt har vel 40 års fartstid som sjømann", av Otto H. Næsgård Andersen, 2017.