Lars B. Larsen Ådland

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

6. juli 1920

Foreldre

Olina og Bartimeus Larsen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Karmøy

Bosted

Karmøy

Relasjon til fylke

Rogaland

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet

  Registreringsnummer under krigen: London 46611.

  I følge registerkortet var Ådland påmønstret som lettmatros på KING i to år før krigen brøt ut. Var påmønstret ukjente INGOLF i tre måneder, EIVOR i fem måneder og ISLAND i seks måneder.

  Rømte i Sverige 24. september 1942 mens påmønstret ERLING LINDØE, som var i hjemmeflåten. Var en periode på kvarstadbåten LIONEL som lå i Gøteborg i Sverige. Larsen forklarer i brev fra 1973:

  "Jeg ble spurd om jeg var villig til å være med på å ta båten [LIONEL] over til England. Vi gikk ut fra Gøteborg til en utehavn ved Lysekil, og ble liggende der uten landlov klar til å gå på kort varsel. Etter ca. 6 mnd, kom en engelskmann ombord og fortalde at vi stod under komando av det Engelske Admiralitet, men at båten ikke skulle gå over på grunn av for stor risiko. Så gikk jeg over rekka fra m/s LIONEL, over og ombord i en engelsk båt som gikk til England, husk det var sperrelinje".

  Flyktning fra Sverige, ankom England 18.2.1944. Tjenestegjorde deretter i uteflåten til krigens slutt.

  Til Norge med CLIO 19.9.1945.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg