Hjalmar Olaf Andreas Hansen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

4. mars 1908

Død

19. mai 1980

Foreldre

Anne Jensine (1879-1958) og Jens Martin Lundal Hansen (1869-1951)

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Bøstrand, Ballangen

Relasjon til fylke

Nordland

Flåtetilhørighet

Har stillinger

NestkommanderendeOffiserSkipssjef (norsk marine)U.d.m. (Utskrevet dekksmann)Utskrevet kvartermester

Kjente utdannelser

Styrmannskole (r)KystskipperskoleSkipsførerskole

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Londonregisteret:

  Registernummer under krigen: London 41636.

  "8/11-41 Join N.N. [Norwegian Navy] U./Fenrik.

  Privat arkiv:

  Årbok, Ballangen: "Hjalmar Hansen fra Bøstrand var ved krigsutbruddet i 1940 ansatt som styrmann i Saltens Dampskipsselskap og hadde sin faste fart på fjordene i nordre Nordland. Hans fetter, Eiler Hansen, var også styrmann. Han hadde hatt sitt virke på en svensk malmbåt, som lå inne på Narvik havn, den morgenen tyskerne kom. Begge var i trettiårene og hjemmehørende i Bøstrand, og allerede tidlig hadde de bestemt seg for å komme seg over i alliert tjeneste så snart anledning gaves. Vinteren 1940-1941 var de på Lofotfiske som mannskap på m.k. "Content". Denne båten tilhørte Hjalmar Hansens far, Jens Hansen. Fra denne båten drev de fiske på Balstadhavet. De håpet inderlig at der fra Lofoten måtte bli en mulighet å komme seg til England. Den 4. mars 1941 gjorde britiske commandostyrker landgang på Austvågøy. Dette kunne ha vært den store sjansen, men da de kom ut på havet dagen etter raidet, så de bare britene stå for full fart vestover. Men de gav ikke opp".

  Ole Ragnar Lind fra Bøstrand hadde før krigen overtatt en skøyte, m.k. "Aud". Det ble til at Lind sammen med flere andre inkludert Hjalmar og Eiler Hansen planla å dra over til Storbritannia med denne skøyten. 5. juni 1941 kom Hjalmar sammen med de andre på båten. Han hadde sagt opp sin styrmansstilling i S.B.D.S. i bagasjen hadde han med forholdsordre fra hjemmefroten i Bodø og post som skulle overbringes de britiske myndigheter, så snart de nådde Island.

  Etter de var kommet frem, tok Hjalmar Hansen høsten 1941 hyre "som styrmann ombord i en norsk tanker som lå på havnen i Reykjavik og leverte olje til krigsskipene der. Siden gikk han over til Den kongelige norske marine og tjenestegjorde blant annet på vaktbåten KNM "Honningsvåg" - en tidligere tysk tråler som nordmennene hadde kapret i Troms i 1940. Senere kom han ombord på KNM "Namsos", hvor han ble stasjonert resten av krigen og som han fulgte hjem i 1945".

  Bosatte seg etter krigen og jobbet som los på Lødingen. Gift 26.04.1947 med sykepleier Hildur Charlotte Normann Berg.

  Bror til Selmer Ole Martin Hansen og Jacob Hermann Johan Hansen.

  Riksarkivet/Sjøforsvarsstaben:

  Ved Sjøforsvarets overkommando, utskrevet dekksmann fra 8. november 1941 til 15. november.

  Ved Marinens stasjon Port Edgar, utskrevet dekksmann fra 15. november til 29. desember.

  Ved "Heimdal". utskrevet kvartermester fra 29. desember til 8. mars 1942.

  Ved M.K.N., utskrevet løytnant fra 21. desember 1945 til 11. april 1946.

  Militær grad og kategori: Offisersaspirant 1. juli 1942, utskrevet fenrik 1. januar 1943, utskrevet løytnant 15. september 1944.

  Kilder

  RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0034

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

  Riksarkivet/Sjøforsvarsstaben