Ole Martinius Halvorsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

24. juni 1859

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Kragerø

Bosted

Risør

Relasjon til fylke

TelemarkAust-Agder

Kjente utdannelser

Styrmandssertifikat for seilskipSkipsførereksamen

Medlem av sjømannsforening

  • Til sjøs 1873 med s. «Bondevennen» (520 brt.) tilh. Peder Rinde. Styrmannseksamen 1878 i Kragerø. Ble i 1882 fører av s. «Ispilen» (340 brt.) av Kragerø. Har senere ført s. Ispoven (600 brt.) og s. «Isploven» (240 brt.) begge av Kragerø, og s. «Belt» (1420 brt.) av Sandefjord. Sluttet sjøen i 1894 – gift, 3 barn.

    Ole Halvorsen var formann i Risør Sjømannsforening fra 1907-1914.

    Etter ca. 15 års fartstid som skipsfører, ble han ansatt som uthavnsbetjent i Rosvåg i 1894. Han tok her opp arbeidet for å få stiftet en landsforening for sjømenn i 1897. Etter tilslutning av Norges Skibsførerforening ble Sjømændenes Landsforening stiftet den 15. februar 1898. Til formann valgtes Henry Tschudi, senere ble admiral Børresen og commander Lundh valgt, og den siste formannen var Ole Halvorsen, som i møte i Oslo stillet forslag om oppløsning av foreningen 25. september 1914, da foreningens mål, nemlig aldershjem for sjømenn, var nådd. Det sjømannshjem som Sjømændenes Ladsforening hadde opprettet i Fredriksvern, ble da overtatt av sjøfartskorporasjonene, og Ole Halvorsen overtok stillingen som sekretær for Det Nasjonale Gamlehjem for Sjømenn i Fredriksvern/Stavern.

    I 1892 reddet han i Atlanterhavet besetning og passasjerer fra en amerikansk skonnert «Annie R. Stover», og ble da tildelt den amerikanske gullmedalje for redning av menneskeliv.

    For sitt arbeide med for gamlehjemsaken ble han i 1919 tildelt Kongens fortjeneste medalje i gull.

    I 1906 ble han tollkontrollør i Risør og i 1916 ble han tollkasserer og tollinspektør samme sted. Han har innehatt mange tillitsverv, bl.a. formann i Skipsførerforeningen i ca. 25 år. Som skolestyreformann i Hitterøy stillet han i 80-årene forslag om skolehaver, som ble vedtatt av Kirkedepartementet, og som er den første opprinnelige skolehaver.

    Da han var nådd aldersgrensen 70 år, søkte han avskjed fra tollvesenet og kjøpte gården Støle. Hr. Halvorsen har viet sitt liv og sin store arbeidskraft til den beste for vår sjømannsstand, og få er de menn som kan se tilbake på et så velsignelsesrikt arbeide for våre gamle sjømenn som han.

    Kilder

    Risør Sjømannsforening bla, Kastellogrammet nummer 17, 7. august 2008, redaktør Ralph Lundberg.