v/H.Larsson-Fedde.
Hjemmeflåten 2. verdenskrig.
4/1896: Hull Steam Fishing Co. Ltd., Hull, UK. - TORONTO
3/1912: A/S Sildfangst (Michal Winnem, Løvøy) Trondheim - TORONTO
1915: A/S Sildfangst (Richard Hansen, Brettesnes) Trondheim - TORONTO
1916: Hans B. Osnes, Ulstein, Ålesund - TORONTO
1917: Omdøpt - BORGARØY
1918: A/S Sortland Fiskeriselskab (Georg A. Ellingsen) Sortland - BORGARØY
1920: Omdøpt - GAVLFJORD
1923: Vesteraalens Privatbank, Sortland - GAVLFJORD
1925: Nordlands Privatbank, Bodø - GAVLFJORD
1928: Kristoffer Johansen, Trondheim - GAVLFJORD
1929: A/S Stortind (Karl Andreassen) Sigerfjord - STORTIND
11/1944: Ødelagt ved en ekplosjon den 1. november 1944, mens hun lå i Billefjord.
Solgt til opphugging.
Fiskefartøy.
Maskineri:
Trippel dampmaskin, 3 sylindere diam. 10"-16"-25.5".
Bygget ved Amos & Smith, Hull.
Kjeler samme.
Minnehallen i Stavern skriver:
D/S STORTIND var lastet med bensin og kom i brann 1. november 1944. Skipet eksploderte og sank mens det lå i Hillefjord, Finnmark.
De som omkom:
Carl Johan Ulriksen - Fyrbøter
John Bratland - Matros
D/S STORTIND, Indre Billefjord, 1. november 1944" (se "dokumenter")s, 5:
"Arbeidet med å losse Stortind starter som nevnt om morgenen 1. november 1944 ved Øst-kaia i Suov’di. Som nevnt var det ofte russiske krigsfanger som ble satt til lasting og lossing av forsyningsskip. Under ankeroperasjonen med Stortind oppsto det brann i kjettingkassen, trolig grunnet gnister da deler av kjettingen ukontrollert gikk ut under arbeid med å åpne kjettingstopperen. Etter sigende var det en tom potetsekk som ble antent. Skipperen tok sekken, og kastet den over bord. Plutselig kommer det en kraftig eksplosjon i lasterommet, med det resultat at hele fordekket ble revet opp. Bensinfatene tok fyr, og antente ammunisjonen. To av mannskapet som befant seg på fordekket blir drept, seks andre berget seg ved å hoppe i sjøen, mens noen kom seg over i en livbåt. Stortind hadde et mannskap på 10 norske sjøfolk, tre tyskere og en passasjer på denne turen. Fortøyningene blir kappet for at skipet ikke skulle eksplodere ved kaien, eller at brannen skulle bre seg over til havneanlegget. [...]
Båten driver et stykke inn over Billefjorden, før tyskerne etter tre timer forsøkte å skyte den i senk med luftvernskyts. [...] Øyenvitneskildring beskriver at etter at D/S Stortind kom i brann ved Øst-kaia, så ble skuta slept ut midtfjords for å bli senket. Dette lyktes ikke helt, for plutselig kom det sterk vind som førte vraket mot land i bukta ved Suov’di på østsiden av Billefjorden. Og som et paradoks; ikke langt fra Øst-kaia, der lossingen hadde tatt til samme morgen".
Se vedlegg i "dokumenter". Der er også historien om en nær slektning av en av de omkomne norske sjøfolkene, som etter 30 års leting endelig fant sin onkels gravsted i 2013.
Se også:
http://www.warsailors.com/homefleet/shipss2.html#Sto