Fredrik Arild Sverdrup Fearnley

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

September 14, 1915

Date of death

February 25, 1944

Parents

Statslege Arild Fearnley, f. 1885 i Mosjøen, d. 1918, og Ragnhild f. Sverdrup, f. 1893 i Reine i Lofoten.

Gender

Male

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Bodø

Place of living

Oslo

County

OsloNordland

Other

 • Participant in WW2
 • Ex gratia-arkivet:

  Registreringsnummer under krigen: London 7462.

  Gikk inn i R.N.A.F. den 5. august 1941 som sergeant. Løytnant 223, i hærens flyvåpen.

  Mistet livet 25. februar 1944. Blev begravet i The Enemy Cemetery, Deurne, Antwerpen grav nr. 82. I 1946 kom urnen hjem til Norge og denne er på Vestre Gravlund.

  Nekrolog i Aftenposten, 15 september 1945:

  "Løytnant Fredrik Fearnley falt for sitt land under konvoiering av en rekke bombefly på veien hjem fra Frankrike. Den 23. februar var avdelingen dradd avsted for å ledsage bombeflyene som skulle utføre et angrep. På veien tilbake - ca. 8 km vest for "St. Trond" - angrep Fearnley og tre andre norske flyvere en tysk maskin. Tyskeren ble skutt ned. En liten stund etter angrepet var avsluttet så en av de øvrige flyverne at løytnant Fearnley lå lenet forover i cockpiten. Desklet over cockpiten var skjøvet tilbake. Det siste en så til flyet var at det styrtet mot bakken. En tid etter kom det melding om at flyveren var begravd dagen etter på flyplassen Deurne ved Antwerpen.

  Fredrik Fearnley kom til Lille Norge 1. desember 1940, etterat han hadde gått i fart med handelsskip og var blitt torpedert tre ganger. Samme dagen han ble flyver fikk han også sin utnevnelse som sersjant. Han tjenstgjorde ved forskjellige flyavdelinger og viste seg snart som en uforferdet og modig jagerflyver under en rekke angrep mot tyske mål og i luftkamper med fienden. Han utviklet seg til å bli en av Luftforsvarets aller dyktigste flyvere, som i sin tid var toppscorer. Han hadde 6 nedskutt, 3 sannsynligvis nedskutt og 1 skadet. Foruten disse scores deltok Fearnley også i en rekke lavangrep hvor  tyske mål på bakken ble skutt opp. For sine prestasjoner ble flyveren tildelt følgende utmerkelser: Distinguished Flying Cross, St. Olavsmedaljen, St. Olavsmedaljen med eikegren, Krigsmedaljen og Kong Haakon VIIs 70-års medalje.

  Fredrik Fearnley stammet fra Sverdrupene i Reine i Lofoten og var også i slekt med Otto Sverdrup. Fearnley var en idealist, en ferdrelandsvenn og en friluftsmann av de sjeldne. Han vil bli savnet av et utall venner, avholdt som han var for sin bramfrie fremferd og mandige handlinger".

  Sources

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter (Nekrolog i Aftenposten, 15 september 1945)

  "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren", redigert av Erik Gjems-Onstad, Oslo 1995, s. 197.

  Gjengangeren, 15. mars 1946

  RA/S-1001/A/Ac/L0123

  RA/RAFA-5156/G/Gb/Gbc/L0001

  Våre falne

  Scramble.no