Albert Ingar Eliassen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

1. oktober 1911

Død

8. februar 1998

Foreldre

Albert Martin Eliassen (1881) og Inga Emilie f. Evensen (1876)

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Brevik

Bosted

Brevik

Relasjon til fylke

Telemark

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia arkivet:

  Registreringsnummer under krigen: London 13253, New York: 37993

  Overført marinen 29.1.1941

  Årbok 2013 Brevik Historielag v/Johnny Sørensen. Fra Brevikposten 27. oktober 1965:

  Albert Ingar Eliassen seilte i handelsflåten ved krigsutbruddet og i marinen under krigen.

  Jeg gjorde tjeneste om bord på marinens ubåter, forteller Albert Ingar Eliassen. Fra 1941 og utover et par år var jeg ombord i den gamle "B1" som maskinist. Det var ikke nettopp noe farefulle oppdrag vi var ute i den tida. "B1" ble brukt som øvelsesfartøy for utdanning av asdicmannskaper til marinen. Vi gikk bare i undervannsstilling mens overflateskip lette etter oss med asdicen.

  I 1943 ble jeg overført til marinens nye ubåt"Ula" somble bygd i Barrow i Furness. Fra den tid var det alvoret som gjorde sitt inntog. Med hovedbasen i Dundee i Scotland og Lerwick på Shetland som utgangsposisjon begynte "Ula" sin patruljevirksomhet langs norskekysten. Vårt patruljeringsområde var fra Stadthavet og ned til Bergen, men det hendte også at vi var lenger nordover. 3 uker var vi på såkalt anti-ubåtpatrulje. På de tre uker lange toktene som ble foretatt, var karene som regel ikke ute av klærne et eneste minutt. Dårlig ble det med søvn og man hadde stadig angrep- og undergangstrusselen hengende over seg. Aldri kunne en vite hva som kunne skje.

  Eliassen og folkene på "Ula" slapp heldig fra krigen, men han kan berette om at nervene ble tynnslitte. Først i 1947 trådte Eliassen ut av marinen, hundrevis av tragiske opplevelser og fire krigsmedaljer rikere, men ellers med to tomme hender, nerver så ødelagte at han knapt kunne finne ro noen plass. Albert Ingar Eliassen døde 08.02.1998

  Kilder

  Årbok 2013 Brevik Historielag v/Johnny Sørensen, fra Brevikposten 27. oktober 1965.

  RA/S-3545/G/Gg