Morten Astrup Vigtel

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

7. september 1904

Død

august 1982

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Oslo

Bosted

Vidarsgt 7 Oslo

Relasjon til fylke

Oslo

Har stillinger

Kjente utdannelser

Skipsførereksamen

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 6950, NY 25519.

  Gift med (jf. London-kort): Elisabeth Vigtel.

  Privat arkiv:

  Morten Astrup Vigtel seilte ute under hele krigen. Da han dro ut i august 1939 var han 1. styrmann, men rykket opp som skipsfører da han overtok M/T Thorshavn 1. november 1939. Denne stillingen sto han helt til 22. november 1945 da M/T Thorshavn kom hjem til Sandefjord. Da hadde hans kone ikke sett ham på 6 år og tre måneder.

  5. januar 1942 mønstret Vigtel av Thorshavn i Halifax og juni 1942 gikk han om bord i Thorshavn igjen. I følge Vigtels nestkommanderende på Thorshavn mønstret han av i november 1941 i Halifax for behandling av sykdomstilfelle. Frem til det tidspunkt hadde Thorshavn, som var chartret av den britiske marine, seilt i fart mellom oljekildene i Karibien og Storbritannia. Da han meldte seg tilbake i tjeneste i januar 1942 var krigen med Japan brutt ut og Thorshavn var beordret til Det indiske hav.

  Det er langt fra Halifax og til Det indiske hav, slik at Vigtel fikk et alvorlig problem med å komme seg fra Halifax til Det indiske hav og deretter finne ut hvor Thorshavn kom til å anløpe. Det han gjorde var – slik det står i sjømannsboken – å mønstre på Thorshavn på konsulatet i Halifax. Derfra reiste han som passasjer på MS Margrethe Bakke til New York, der han oppsøkte Nortraships kontor for å finne ut hvor Thorshav befant seg. Tilfeldigvis hadde MS Margrete Bakke da behov for en skipsfører og skulle til Cape Town. Han mønstret da på som midlertid skipsfører på Margrethe Bakke og ankom dit 10. mars og mønstret da av. Her fikk han sannsynligvis vite at Thorshavn var på vei til Fremantle i Australia og at skipet neppe ville anløpe Cape Town med det første.

  Thorshavns seilingsmønster viste at skipet i 1942 seilte ganske regelmessig mellom den store oljeterminalen i Abadan innerst i Rødehavet og til ulike havner rundt Det indiske hav. I 1942 hadde Thorshavn seks anløp til Abadan. Det er derfor grunn til å anta at Vigtel fikk råd om å komme seg til Abadan så raskt som mulig. Thorshavn ankom Abadan 17. juni 1942. Da var Vigtel på plass og overtok umiddelbart kommandoen av skipet som han formelt sett hadde vært påmønstret siden 5. januar.

  Var med på følgende historiske hendelser 1939-1945:

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter (se "dokumenter" for manus som forteller om Vigtels seilas under 2. verdenskrig).

  RA/S-3545/G/Gi/L0009