Peder Kristian Pedersen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

3. mai 1899

Død

29. mars 1963

Foreldre

Gusta og Torstein Pedersen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Spind

Bosted

Sunde, Farsund

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Annet

 • Deltok i 1. verdenskrig
 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 6723, NY 26110.

  Ifølge NY-kortet gift med Bendikte Knutsen, Hauge.

  Norges Skipsførere:

  Reiste til sjøs i 1915 med dampskipet "Spind" av Farsund, tilhørende Jac. Salvesen. I 1916 var han med å berge mannskapet fra et minesprengt engelsk fartøy. Alle mann ble berget. Seilte da som dekksgutt. Styrmanns-eksamen i 1921 og skipsfører-eksamen i 1925 i Farsund. Styrmann med Dampskipene "Bratholm", "Liff", "Nordfold", "Litiopa" og D/T "Torborg". Ble i 1933 fører av D/S "Litiopa" av Farsund, tilhørende Mosvolds Rederi. Har senere ført M/T "Actor" av Panama, tilhørende Neptun Shipping, M/T "Mosli", M/T "Mostun" av Farsund, tilhørende Mosvolds Rederi og M/T "Mostank" av Panama, tilhørende Nav. Martosa. Under siste verdenskrig, i 1942 førte han M/T "Mosli" av Farsund, og berget da et torpedert mannskap fra det danske M/S "Danmark". Skipet befant seg 750 n.m. vest av Freetown, Vest-Afrika. Alle mann ble reddet, endel var såret, men ingen avgikk ved døden.
  Mottok flere skriv fra British Admirality, som takk for godt sjømannskap ved å levere bunkersolje til engelske krigsfartøyer i Nord-Atlanteren i storm og opprørt hav.

  Krigsmedaljen.
  Gift. 3 barn.
  Død 1963 i Farsund.

  "I tilfelle jeg går ned":

  Seilte «M/T Mosli» i tankfart under hele andre verdenskrig. La til havn i Norge igjen 14. november 1945. Mønstret av «M/T Mosli» i 1947. Dro ut igjen som kaptein i 1949 og seilte som kaptein for Mosvold fram til 1956. Døde i 1963 i Farsund.

  "... den gangen han hadde reddet hele mannskapet fra et dansk skip som var blitt torpedert av en tysk ubåt. Dette skjedde i Sør-Atlanteren, vest av Freetown, fredag 31. juli 1942. Båten som ble senket het «M/S Danmark», og det var 49 mann om bord. Alle hadde trolig druknet om ikke Peder hadde snudd skipet og kommet til unnsetning. «Til tross for at ubåten kunne være i nærheten, ga Moslis kaptein ordre om å gå til assistanse. Besetningen på 49 mann ble tatt opp» står det, i en kort billedtekst, i Guro Hjeltnes «Handelsflåten i krig - Sjømann: Lang vakt» (1995)".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg/

  Norges skipsførere

  "I tilfelle jeg går ned", avisartikkel av Bernt Erik Pedersen. Publisert 27. oktober 2012. Dagsavisen.no: https://www.dagsavisen.no/helg-nye-inntrykk/reportasjer/i-tilfelle-jeg-gar-ned-1.473539