Andreas Johan Johnsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

28. august 1914

Død

26. juni 1986

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Ibestad

Bosted

Harstad

Relasjon til fylke

Troms

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Supercargo

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • «Farlig farvann – Hurtigruten i nord 1940-1945», Alf R. Jacobsen, Oslo, 2019, s. 212-214, 234, 246:

  "Andreas Johnsen var født i 1914 som yngst av seks barn i en familie av småbrukere og fiskere på Andørja i Sør-Troms. Som de fleste andre langs kysten søkte han et utkomme på havet - først som fisker, siden som sjømann i utenriksfart. Vinteren 1940 ble han sendt hjem fra New York med en alvorlig diagnose: tuberkulose i ryggen, noe som den gangen kunne medføre flere år nedgipset passivitet. Til alt hell var diagnosen feil. Johnsen ble raskt bedre og tjenestegjorde som kjentmann for britene under kampene ved Narvik våren 1940. Året etter begynte han på skipperskolen i Tromsø, der han avla eksamen som navigatør og skipsfører med glimrende resultat. Han ble ansatt i Vesteraalens Dampskibsselskab og begynte sommeren 1943 som styrmann og superkargo i erstatningsruten med spesielt ansvar for at lasten kom trygt fram".

  Erstatningshurtigruten sørget for forsyninger til befolkningen i landets mest utsatte krigssone. Johnsen seilte med POLARFJELL, HEIMDAL II og ULØY. Var ombord da ULØY krigsforliste i 1944 og som superkargo hadde han ansvaret for passasjerene ombord. Han gjorde også tjenester for den norske motstandsbevegelsen.

  Kilder

  «Farlig farvann – Hurtigruten i nord 1940-1945», Alf R. Jacobsen, Oslo, 2019.

  Riksarkivet/Direktoratet for sjømenn (fartstidsoppgave)