Demandius Martin Dommersnes

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

15. april 1917

Død

9. mars 1943Årsak: Krigsforlis

Foreldre

Demandius Dommersnes og Marta Helene f. Rotvold, f. 1876 i Sveio

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Vikebygd

Bosted

Vikebygd, Sundhordaland

Relasjon til fylke

Rogaland

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Londonregisteret: 

  Registernummer under krigen: London 12583, NY 31946.

  Våre falne:

  Arbeidsskolekurs. Dro til sjøs som fyrbøter før krigen. Omkom 10. mars 1943 da m/s Bonneville ble torpedert i Nord- Atlanteren på reise fra New York til Mersey.

  Minnehallen i Stavern skriver:
  M/S BONNEVILLE På reise i konvoi  og var på reise fra New York til Mersey. som commodore skip lastet med 7.000 tonn stykkgods, ammunisjon og landgangsfartøy på dekk. 26 tyske ubåter fulgte konvoien, og 9. mars 1943 ble Bonneville torpedert av tysk U405 ( Fregattenkapitän Rolf-Heinich Hopmann ) i posisjon 5800 N og 2200 W i stor og tung sjø. Brottene fylte livbåtene og flere om bord ble kastet ut i sjøen. Fire mann kom seg om bord igjen. Tross intens lensing ble båten stadig fylt i den tunge sjøen. De fire så lys fra redningsvestene til noen som lå og fløt i sjøen, men de maktet ikke å komme opp til dem. Livbåten lå stadig med esingen under vann fordi tankene var sprukket, og de fire ga til slutt opp å øse. En av de fire frøs i hjel, og om ikke lenge ga to mann opp. Den eneste overlevende i båten ble tatt opp av et rednings skip. Åtte andre drev i en livbåt full av vann. Denne kantret, og fem av de åtte kom seg opp på hvelvet. En av dem ga opp etter en time og forsvant. De fire andre ble tatt opp av et rednings skip fire timer senere. De fleste om bord i Bonneville hoppet over bord i fortvilelse og forgjeves forsøk på å redde seg. De siste seks om bord kastet ut en flåte og hoppet etter. Tre mann kom opp i den. I grålysningen døde en av de tre. De to andre ble reddet av amerikansk skip. Om bord befant det seg for uten mannskapet på 35 mann, en engelsk commodore med sin stab på sju mann. Bare sju mann overlevde.

   

  Kilder

  RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0017

  http://www.vg.no/spesial/2015/vaare_falne/?personId=11700

  VG Våre falne