Asbjørn Aldelsten Elvebakke

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

12. desember 1922

Død

21. februar 1942Årsak: Krigsforlis

Foreldre

Jens og Ågot Elvebakken

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Bergen

Bosted

Nye Sandvikv. 18, Bergen

Relasjon til fylke

Hordaland/Bergen

Flåtetilhørighet

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 4694, NY 22515.

  Våre falne:

  Reiste til sjøs i 1939. Var på m/t Kongsgaard som ble torpedert 6 n. mil vest av nordpynten på Curacao 21. februar 1942, på vei fra Puerto de la Cruz til Aruba.

  Minnehallen i Stavern skriver:

  KONGSGAARD var i juni 1941 ført heldig inn til Belfast etter torpedering, der hun ble reparert for et stort hull i siden. Ble så satt inn i fart igjen. Denne gang var hun på reise fra Puerto la Cruz, Venezuela, til Curacao med 15.600 tonn lett råolje. 21. februar 1942 ble hun torpedert av tysk U-564 (Fregattenkapitän Reinhard Suhren) sju n. mil vest av West Point, Curacao. Oljelasten ble antent, og flammene sto høyt over akterskipet og og ut over havflaten. Folkene akter hadde ikke store sjaner, men de hadde klart å stoppe motoren. En jolle ble kastet over bord, og to mann forsøkte å redde seg i den. Men oljebrannen på sjøen innhentet dem umiddelbart. KONGSGAARD hadde ikke sunket, og folkene på midtskipet klarte å låre en livbåt klar av flammene. De fikk fisket opp en mann fra sjøen. De sju om bord rodde for livet opp mot vinden. Tre timer senere ble de tatt opp av en fiskeskøyte fra land. De fant også en mann fra akterskipet som hadde klart å svømme gjennom flammene til han nådde åpent vann. Fartøyet sank natt til 22. februar 1942. 37 mann av besetningen omkom.

   

   

   

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  VG Våre falne